HRV  ENG

Htjeli bismo da nas upoznate kroz ono u čemu smo najbolji, gdje smo sigurni - kroz naš rad. U njemu istinski uživamo i radimo ga s velikom strašću pa naši pacijenti to i prepoznaju.

Ovdje možete nešto naučiti o nekim dijelovima stomatologije, možda naći svoj problem i moguće rješenje, ali i otprilike steći dojam kakvo biste iskustvo mogli imati liječeći se kod nas.

Endodoncija

Pod ovim pojmom podrazumijevamo dijagnosticiranje i liječenje bolesti zubnog živca (pulpe) koji se nalazi u unutrašnjosti svakog zuba. Živac može biti ili upaljen (pulpitis) ili mrtav (nekroza).

Simptomi

  • zub Vam je preosjetljiv na tople i hladne podražaje
  • zub boli na zagriz
  • prisutna je pulsirajuća bol koja se može i širiti u okolna tkiva (ponekad čak niste ni sigurni koji zub je u pitanju)
  • zub je potpuno neosjetljiv na hladne i tople podražaje
  • oko zuba postoji oteklina ili je ona prisutna čak i na obrazu, rubu donje čeljusti ili ispod oka
  • imate u ustima izbočinu iz koje izlazi gnoj

Terapija

Liječenje korijenskog kanala zuba je grana stomatologije koja je u zadnje vrijeme strahovito napredovala i danas više zubi koji trebaju endodontsku terapiju nisu osuđeni na propast, već ih možemo godinama očuvati u ustima.

Kod kompliciranih slučajeva surađujemo sa sveučilišnim profesorom koji je u tom dijelu posla jedan od vodećih stručnjaka.

Uspješnost ove vrste terapije je kod nas iznimno visoka. To je posljedica edukacije, iskustva, ali i strpljivosti i savjesnosti terapeuta. Kod kompliciranih slučajeva surađujemo sa sveučilišnim profesorom koji je u tom dijelu posla jedan od vodećih stručnjaka.

Zašto je uopće potrebno liječiti korijenski kanal?

Nekrotični ili upalni sadržaj iz kanala preko otvora na vrhu korijena prelazi na kost i tamo izaziva upalu i resorpciju (nestajanje) kosti. Zato korijenski kanal čistimo ručnim ili strojnim instrumentima te dezinficiramo različitim otopinama i ozonom koji nam se pokazao kao odlično pomoćno sredstvo i u endodonciji. Nakon toga se kanal puni na taj način da maksimalno zabrtvimo bilo kakav prolaz bakterijama.

Ukoliko je već došlo do upalnih promijena na kosti oko vrha korijena, mi smo na ovaj način uklonili uzrok, a na obrambenim snagama organizma je da suzbiju infekciju u kosti. Ovaj postupak se radi uz obaveznu izolaciju zuba gumenom plahticom kako bismo imali čisto i suho radno polje jer je od presudne važnosti da bakterije iz sline ne ulaze u zub, ali i da usnu šupljinu zaštitimo od otopina za ispiranje kanala te sitnih instrumenata kojima obrađujemo kanale. Ispod te plahtice pacijent može normalno gutati slinu i disati. Dapače, ona cijeli postupak čini i pacijentu i terapeutu ugodnijim.

Ponekad je potrebno uključiti i antibiotsku terapiju koja se prije puno češće primjenjivala, ali danas su endodontski postupci toliko napredovali da je upotreba antibiotika svedena na vrlo ograničene indikacije.

Da bi se ovako liječeni zubi što dulje zadržali u ustima, potrebno ih je najčešće opskrbiti nadogradnjom ("štiftom") i krunicom jer su gotovo u pravilu toliko razoreni da bi terapija ispunom bila potpuno neadekvatna zbog mogućeg puknuća dijela zuba i posljedičnog ponovnog ulaza bakterija u kanale.

Moramo napomenuti da je endodoncija jedan od najzahtjevnijih oblika terapije u dentalnoj medicini i da je potrebno puno znanja i truda da bi se postigli rezultati kakve mi u ordinaciji na tom polju imamo.

Pročitajte više o našem stručnom timu

Saznajte nešto o nama i prije nego što nas upoznate. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte više o našem timu

Pratite nas na društvenim mrežama!

Jeste li znali da termin možete dogovoriti i putem Facebooka i Twittera?